Οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής
Όπως υπογραμμίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, οι πρώτες 1000 ημέρες ζωής είναι μία από τις σπουδαιότερες και πιο καθοριστικές περιόδους της ζωής του ατόμου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συστήνεται μέχρι το τέλος του 6ου μήνα και παράλληλα με την χορήγηση στερεών τροφών μέχρι τα 2 έτη, εάν η μητέρα και το μωρό το επιθυμούν.Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη μορφή σίτισης για τα βρέφη. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη, ιχνοστοιχεία) απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του βρέφους για το οποίο προορίζεται. Επιπλέον είναι πλούσιο σε κύτταρα, ορμόνες και ανοσοσφαιρίνες.
Ασπίδα για το ανοσοποιητικό
Ένα από τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού είναι ότι μειώνει στατιστικά σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων στο βρέφος. Μειώνει επίσης, τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά. Δρα προστατευτικά στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, ενώ υπάρχει συζήτηση για τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στη μείωση των αλλεργικών εκδηλώσεων και του σακχαρώδη διαβήτη.
Άλλες μελέτες σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού εστιάζουν στην επίδρασή του στη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού. Τέλος, έχει αναγνωριστεί πια η αξία του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα νεογνά, τόσο ως προς τη διατροφική του αξία, όσο και για την πρόληψη λοιμώξεων και κυρίως της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.
Ο μητρικός θηλασμός και το μικροβίωμα του εντέρου στα νεογνά
Νεότερα δεδομένα συνδέουν τον θηλασμό με την ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος. Πρόκειται για τους μη παθογόνους μικροοργανισμούς που αποικίζουν το εσωτερικό του εντέρου και προέρχονται από το δέρμα και τον μαζικό αδένα της μητέρας. Ο εποικισμός κατά τις 1000 πρώτες ημέρες ζωής είναι καθοριστικός για την δια βίου σύνθεσή του. Το μικροβίωμα των παιδιών που θηλάζουν είναι αποδεδειγμένα διαφορετικό από των παιδιών που δεν θηλάζουν, δρα προστατευτικά έναντι λοιμώξεων και εμποδίζει τον αποικισμό από άλλα παθογόνα βακτήρια που δυνητικά διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.Οφέλη του θηλασμού και για τη μητέρα
Όσον αφορά τις μητέρες, ο θηλασμός συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό και μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του μαστού (4,3% για κάθε χρόνο θηλασμού). Πρόσθετα, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας.πηγή:shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου