ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ ''ΧΑΠΙ''
Η δράση του στηρίζεται στην αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, το ''χάπι'' «ξεγελά» κατά κάποιο τρόπο τον οργανισμό εμποδίζοντας την ωορρηξία. Επίσης δημιουργεί πυκνή τραχηλική βλέννη που δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος προς το ωάριο. Ταυτόχρονα παρεμποδίζει τη δημιουργία ενδομητρίου (το εσωτερικό στρώμα της μήτρας που εμπλουτίζεται με πολύτιμα στοιχεία κάθε μήνα για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο). Τέλος μειώνει την κινητικότητα των σαλπίγγων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλλά όλα περιέχουν δύο ορμόνες: οιστρογόνο και προγεστερόνη.
Το χάπι είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η λήψη αρχίζει την πρώτη μέρα της περιόδου και είναι αμέσως αποτελεσματικό για τον επερχόμενο κύκλο. Η έναρξη της λήψης μπορεί να γίνει και κατά τη δεύτερη έως την πέμπτη ημέρα, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα για διάστημα 7 ημερών από την έναρξη της λήψης. Οι συσκευασίες περιέχουν συνήθως 21 χάπια. Κατόπιν κάνουμε διακοπή για 7 ημέρες στις οποίες θα δούμε μια 'ψευτοπερίοδο'. Το αίμα είναι λιγότερο σε ποσότητα και διάρκεια. Το επόμενο κουτί αρχίζει την 8η ημέρα. Σε καμιά περίπτωση όμως το διάστημα της διακοπής δεν πρέπει να γίνετε μεγαλύτερο, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ακανόνιστη αιμορραγία, ενώ μπορεί να είναι μειωμένη και η αντισυλληπτική προστασία για τις πρώτες 7 ημέρες από την έναρξη της συσκευασίας. Υπάρχουν κουτιά που περιέχουν 28 χάπια. Από αυτά 21 είναι δραστικά και 7 χωρίς καμία ουσία. Θα πρέπει να λαμβάνονται σε σταθερή ώρα κάθε μέρα και όχι λιγότερο από μια ώρα πριν ή μετά από γεύμα.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΣΚΕΥΑΣΜΑ:
Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του νέου σας σκευάσματος. Συνήθως η έναρξη του νέου σκευάσματος μπορεί να γίνει την ημέρα που θα ξεκινούσατε τη νέα συσκευασία του παλιού σας αντισυλληπτικού.
ΑΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ;
Αν δεν έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την ώρα που έπρεπε να ληφθεί, θα πρέπει να το πάρετε το συντομότερο δυνατό και να συνεχίσετε τη λήψη των υπόλοιπων δισκίων την ώρα που τα παίρνατε, ακόμη και αν χρειαστεί να πάρετε 2 χάπια μαζί. Αν ξεχάσατε 2 ή περισσότερα χάπια, συνεχίστε κανονικά τη λήψη των υπόλοιπων. Στην περίπτωση αυτή η αντισυλληπτική προστασία θα είναι μειωμένη και θα πρέπει να λάβετε πρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα. Επίσης είναι δυνατό να δείτε μικρή ποσότητα αίματος. Τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανόνες και θα πρέπει να διαβάσετε το φύλο οδηγιών, μια και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων σκευασμάτων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ:
Πρέπει να προηγηθεί ένας προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος πριν από τη λήψη του χαπιού και να γίνουν ορισμένες ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ώστε να είναι ασφαλέστερη η λήψη του. Γυναίκες με θρομβοφιλία θα πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τον γιατρό τους καθώς μπορεί να τους απαγορέψει εντελώς την χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προσοχή: το σκεύασμα θα πρέπει να σας το συστήσει ο γιατρός σας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές σας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσετε την λήψη του από μόνη σας.
ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ;
Το χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητά, δεν διαταράσσει τον κύκλο ούτε δυσχεραίνει την ικανότητα «σύλληψης» στο μέλλον.
Μπορείτε να σταματήσετε τη λήψη, όποτε επιθυμείτε. Η διακοπή θα πρέπει να γίνετε αφού ολοκληρωθεί η λήψη της συσκευασίας που ήδη λαμβάνεται. Δε θα πρέπει διακόψετε τη λήψη των δισκίων πριν την ολοκλήρωση της συσκευασίας, γιατί μπορεί να προκληθεί ανώμαλη κολπική αιμόρροια. Εξαίρεση αποτελεί ή εμφάνιση κάποιας από τις καταστάσεις που απαιτούν την άμεση διακοπή τη λήψης αντισυλληπτικών δισκίων. Επίσης, δεν χρειάζεται η αναμονή κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που θα κάποια γυναίκα θα σταματήσει το χάπι προκειμένου να συλλάβει δίχως οποιονδήποτε κίνδυνο. Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι γιατροί συνιστούν τη διακοπή των φαρμάκων τρεις μήνες πριν τη σύλληψη είναι ότι τόσος χρόνος χρειάζεται κατά κανόνα για να ρυθμιστεί ο κύκλος της εμμήνου ρήσεως.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΝΩ ΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ''ΧΑΠΙ'':
Εφόσον λαμβάνεται αντισυλληπτικά, η περίοδος θα ξεκινά την εβδομάδα που δε λαμβάνεται δισκία. Αν θέλετε να αλλάξετε την πρώτη ημέρα της περιόδου, μπορείτε να κάνετε μικρότερο το διάστημα που δεν λαμβάνεται δισκία, δηλαδή αντί για διακοπή 7 ημερών να κάνετε για παράδειγμα διακοπή 4 ημερών. Αν κάνετε πολύ μικρό αυτό το διάστημα μπορεί να μην παρουσιαστεί αιμόρροια (περίοδος) κατά τη διάρκεια αυτής της διακοπής και να παρατηρήσετε σταγονοειδή αιμόρροια (αιμόρροια εκ διαφυγής) στα μέσα του επόμενου κύκλου. Σε καμιά περίπτωση όμως το διάστημα της διακοπής δεν πρέπει να γίνετε μεγαλύτερο, γιατί υπάρχει κίνδυνος για ακανόνιστη αιμορραγία, ενώ μπορεί να είναι μειωμένη και η αντισυλληπτική προστασία για τις πρώτες 7 ημέρες από την έναρξη της συσκευασίας.
ΕΧΩ ΙΝΟΜΥΩΜΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ:
Στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης και ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους των ινομυωμάτων.
ΕΧΩ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ:
Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του έκτοπου ενδομητρικού ιστού με αποτέλεσμα τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου και την ελάττωση του πυελικού πόνου.
ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ like ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ!!
ΑΝ ΚΑΝΩ ΕΜΕΤΟ:
Σε περίπτωση εμετού μέχρι και δύο ώρες μετά τη λήψη του χαπιού καλό είναι να παίρνετε άλλο ένα χάπι. Αν όμως έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από την ώρα της λήψης δεν χρειάζεται να πάρετε άλλο γιατί έχει απορροφηθεί. Σε περίπτωση έντονης διάρροιας υπάρχει περίπτωση να έχει μειωμένη αντισυλληπτική δράση.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΝΕΤΑΙ:
• Δυσμηνόρροια
• Προεμηνορρυσιακό σύνδρομο
• Διαταραχές περιόδου
• Ενδομητρίωση
• Κύστεις ωοθηκών
• Αντιμετώπιση ακμής
ΑΝΕΠΙΘΥΝΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;
Α. Ήπιες παρενέργειες των αντισυλληπτικών.
Είναι οι συχνότερες και περιλαμβάνουν:
• Ναυτία – Εμετούς: Προλαμβάνονται με τη λήψη του χαπιού πριν τη βραδινή κατάκλιση. Αν επιμένει, μπορεί να βελτιωθεί με την αλλαγή του αντισυλληπτικού.
• Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, μεταβολές της ψυχικής διάθεσης, αύξηση του μεγέθους των μαστών, μαστοδυνία, και χλόασμα. Είναι επιπλοκές που παρατηρούνται σπάνια με τα νεότερα, χαμηλής δοσολογία αντισυλληπτικά δισκία.
• Κεφαλαλγία, είναι σπάνιο σύμπτωμα που απαιτεί προσοχή. Αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, οπτικές διαταραχές, πρέπει να γίνετε άμεση διακοπή των αντισυλληπτικών και διαγνωστικός έλεγχος της γυναίκας. Εφόσον αποτελεί μεμονωμένο σύμπτωμα, μπορεί να βελτιωθεί με την αλλαγή αντισυλληπτικού.
• Αύξηση του βάρους. Μπορεί να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών ή στην αύξηση της όρεξης που προκαλείται από το προγεασταγόνο, που περιέχεται στο αντισυλληπτικό. Χρήση χαπιών με μικρότερη περιεκτικότητα βελτιώνειι το πρόβλημα, αν και η βελτίωση της διατροφής αποτελεί την καλύτερη λύση.
• Διάμεση αιμόρροια (σταγονοειδής αιμορραγία στα μέσα του κύκλου). Παρατηρείται με τα νεότερα αντισυλληπτικά και συνήθως υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της αγωγής. Αν επιμένει πέραν του τριμήνου, αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση σκευάσματος με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οιστρογόνο.
• Τάση στους μαστούς. Αντιμετωπίζεται με την αλλαγή σκευάσματος.
• Ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια. Μπορεί να παρατηρηθεί με τα νεότερα αντισυλληπτικά, λόγω της μικρής ποσότητας οιστρογόνου που περιέχουν. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση σκευάσματος με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οιστρογόνο.
• Κατάθλιψη. Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν οφείλεται στο ίδιο το φάρμακο ή σε φοβίες από τη λήψη του ή σε ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την έναρξη της λήψης του (π.χ. αρνητική ψυχολογία μετά από μια διακοπή κύησης).
Οι περισσότερες από αυτές τις παρενέργειες ελαττώνονται ή και εξαφανίζονται 3-6 μήνες μετά την έναρξη της αγωγής με αντισυλληπτικά δισκία ή με την αλλαγή σκευάσματος, αλλά συχνά οδηγούν τις γυναίκες στη διακοπή της θεραπείας.
Β. Σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων.
Οι σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων προέρχονται κύρια από το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιλαμβάνουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιπλοκές αυτές είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες με τα νεότερα αντισυλληπτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα. Ο κίνδυνος αυξάνει σε γυναίκες με προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, οι διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού, ο παρατεταμένος κλινοστατισμός, τα κακοήθη νεοπλάσματα κ.α.
Έτσι πριν από την έναρξη αγωγής με αντισυλληπτικά δισκία απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση για την ύπαρξη τέτοιων παραγόντων κινδύνου, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για σοβαρές παρενέργειες.
ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
• Αιφνίδιο άλγος στο θώρακα
• Αιφνίδια δύσπνοια
• Παρατεινόμενη κεφαλαλγία
• Πόνος ή και διόγκωση στα άκρα
• Διαταραχές της όρασης ή της ακοής
• Εμφάνιση κνησμού σε όλο το σώμα ή ικτέρου
• Λιποθυμικά επεισόδια
• Αιμωδίες στο ήμισυ του σώματος
• Έντονος πόνος στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς
• Εγκυμοσύνη
Επίσης είναι καλό να διακοπούν πριν από χειρουργικές επεμβάσεις και όταν για οποιοδήποτε λόγο θα υπάρξει παρατεταμένη ακινησία.
ΓΕΝΙΚΑ:
Δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή. Μειώνουν την ποσότητα και την διάρκεια της περιόδου. Μειώνουν τον πόνο της περιόδου. Προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας. Προστατεύουν από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Σπάνια θα μπορούσε να δημιουργήσει θρόμβωση. Υπάρχει πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Γι΄αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος. Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη δραστικότητά του. Το χάπι δεν μπορούν να το πάρουν όλες οι γυναίκες. Αντενδείκνυται σε γυναίκες καπνίστριες, υπέρβαρες ή άνω των 35.
Επίσης δεν μπορούν να το πάρουν γυναίκες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν κίνδυνο θρόμβωσης, κυκλοφορικά προβλήματα ή προβλήματα με την καρδιά, ημικρανίες ή ανεξήγητους πονοκεφάλους, διαβήτη με επιπλοκές, καρκίνο μαστού, ενεργό ηπατική νόσο.ίναι σημαντικό να λαμβάνεται το χάπι καθημερινά την ίδια ώρα.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ:
• Καρκίνος ωοθηκών. Η αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας που προκαλείται από τα αντισυλληπτικά δισκία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών.
• Καρκίνος του ενδομητρίου. Τα αντισυλληπτικά καταστέλλουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου και με τον τρόπο αυτό μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα ανάπτυξης του καρκίνου του ενδομητρίου.
• Καρκίνος του τραχήλου. Στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη δυσπλασίας και καρκίνου του τραχήλου. Ο καρκίνος του τραχήλου γνωτίζουμε πλέον ότι προκαλείται από τους ιούς HPV και ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων της γυναίκας (ή του συντρόφου της) με τους οποίους έρχεται ελεύθερα σε επαφή. Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, είναι αυτές που έχουν σεξουαλικές σχέσεις και κατά συνέπεια περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από HPV.
• Καρκίνος του μαστού. Η δράση των αντισυλληπτικών δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Τα αντισυλληπτικά μπορούν αφενός να δράσουν προστατευτικά στο μαστό μέσω της αναστολής της ωορρηξίας, και αφετέρου να ευνοήσουν την ανάπτυξη όγκων λόγω της επίδρασης της προγεστερόνης. Σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι γυναίκες που έλαβαν αντισυλληπτικά κατά το παρελθόν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι η χρήση των αντισυλληπτικών δε συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μετά από την ηλικία των 45 ετών. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι γυναίκες που έλαβαβν αντισυλληπτικά σε μικρή ηλικία, για διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας, μπορεί να εμφανίσουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά υπάρχουν και μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα αυτά. Υπολογίζεται ότι σαφέστερα συμπεράσματα για τη σχέση αντισυλληπτικών και καρκίνου θα έχουμε σε περίπου μια δεκαετία. Πάντως έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες λάμβαναν αντισυλληπτικά, κατά την αρχική διάγνωση έχουν λιγότερο εκτεταμένη νόσο. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν συνήθως πιο συστηματική παρακολούθηση.
• Καρκίνος παχέος εντέρου. Φαίνεται ότι τα αντισυλληπτικά δρουν προστατευτικά μειώνοντας σημαντικά το σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
• Καρκίνος ήπατος. Τα αντισυλληπτικά δεν έχουν καμιά επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου του ήπατος, ακόμη και σε περιοχές όπως η χώρα μας όπου υπάρχει αυξημένη επίπτωση ηπατίτιδας Β (παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου