Ετικέτες

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

 
Χάπι της επόμενης μέρας – Επείγουσα Αντισύλληψη
Η Επείγουσα Αντισύλληψη, γνωστή παγκόσμια και ως “χάπι της επόμενης μέρας” παρέχει στη γυναίκα την ευκαιρία αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή έκτρωσης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα αντισύλληψης ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απέτυχε. (πχ. έσπασε το προφυλακτικό, ή σε γυναίκα που έχει ξεχάσει να πάρει τα συνηθισμένα αντισυλληπτικά της χάπια)
Πώς λειτουργεί το «χάπι της επόμενης μέρας»;
Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στη σάλπιγγα. Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο κατευθύνεται προς τη μήτρα, όπου και θα εμφυτευθεί για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Το γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται 3-4 μέρες για να φτάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Το χρονικό αυτό διάστημα εκμεταλλεύεται το «χάπι της επόμενης μέρας» για να δράσει και να εμποδίσει την εμφύτευση και κατά συνέπεια στην εγκυμοσύνη. Επίσης πιστεύεται ότι εμποδίζει την ωορρηξία, αν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την επαφή.
Πότε πρέπει να λαμβάνεται και πόσο αποτελεσματικό είναι;
Για να έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα, που φτάνει το 99%, το πρώτο χάπι θα πρέπει να λαμβάνεται το γρηγορότερο μετά την αποτυχημένη επαφή. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 μέρες. Η αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Είναι ασφαλές;
Περιέχει μια γνωστή ορμόνη, την προγεστερόνη που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αντισυλληπτικά χάπια. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες που έγιναν σε μεγάλο αριθμό γυναικών με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν έχει καμιά αντένδειξη και η πιο σοβαρή παρενέργεια του είναι η ναυτία, την οποία μπορείτε να αποφύγετε αν έχετε φάει πριν τη λήψη του. Εξάλλου σε περίπτωση που ξεκινήσει τελικά η εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά ανεξάρτητα από τη λήψη του χαπιού.
Αν παρουσιαστεί εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης. Ο απόλυτος κίνδυνος μιας εξωμήτριας κύησης είναι μικρός, εφόσον η μέθοδος αποτρέπει την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί, παρόλη την εμφάνιση εμμήνου ρύσεως. Επομένως, δε συνίσταται για ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο εξωμήτριας κύησης.
Θυμηθείτε όμως ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί ούτε αντικαθιστά καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους, αλλά ο ρόλος του ξεκινάει όταν αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν αποτύχει.
Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ έχω πάρει το χάπι;
Μπορεί να συμβεί ενδομήτρια ή και εξωμήτρια κύηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά την εμφάνιση έμμηνου ρύσεως. Γι ‘ αυτό κρίνεται απαραίτητος αμέσως μετά την περίοδο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.
Σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των γυναικών κρύβει η χρήση αντισυλληπτικών, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το θέμα. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής, ενός συνδυασμού θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Ο κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος όσον αφορά τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, με οιστρογόνο και προγεσταγόνο, που περιέχουν τις νεότερες συνθετικές μορφές της ορμόνης προγεσταγόνου.


 ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ like ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου